V+

Image Text

136 Deinze

En

The detached building

The design of the new cultural center proceeds from a double movement: to simplify the shape of the building by fitting all the functions in a square plan, and to complexify its relationship with the surroundings by working on the materiality and the openings on each side. Site-specific and generic work at once. Twisting the brief, V+ and Trans reposition the center as a cornerstone at the intersection with the main road, the first housing blocks at the entrance of the city and the urban park hosting a future town hall designed by Tony Fretton, a museum and an events hall. Through the layout of its functions, the new building will enhance the links with all these activities and intensify the urban character of this sculptural campus. See also Mouscron. From north to south, the project stages a succession of three main spaces: a large Italian-style auditorium with its fly tower topping the building along the main road; a sober central foyer filled with natural light penetrating through the top, and a multipurpose auditorium in the prolongation of the park and the foyer. From east to west, the project gradually proceeds from the openness of the main entrance and cafeteria to the technical areas and service access.

Fr

Le nouveau centre culturel de Deinze abrite une salle de spectacle à l’italienne de 450 places, une seconde salle polyvalente de 150 places, tous les équipements administratifs et techniques d’un théâtre et une grande cafétéria.

La proposition a été remarquée lors du concours international car elle interrogeait l’implantation proposée par la commune. Le bâtiment a en effet été déplacé de 500m du site initial imaginé par les urbanistes. La nouvelle position situe le bâtiment culturel à la porte de la ville. Il forme avec le Musée des Beaux-Arts et la nouvelle maison communale un ensemble d’institutions publiques organisées autour d’un vaste parc commun. Ce déplacement a permis à la commune d’économiser la construction d’un vaste parking souterrain.

Le bâtiment est intégralement de plain-pied et se présente comme un auvent ouvert vers l’espace public. La volumétrie illustre de manière littérale les gabarits nécessaires aux diverses fonctions dont émergent la haute cage de scène. Le bâtiment est intégralement bardé de briques blanches. Ces briques sont posées de manières diverses et présentent des finitions mattes et satinées formant un vaste empilement minéral et lumineux réagissant de manières variées à l’ensoleillement.

2012–

Architects

V+ / TRANS

Location

Deinze (BE)

Status

Adjudication

Partners

Bouwtechniek (exe) - Ney & Partners (st) - Boydens (ts) - Daidalos Peutz (ac)

Program

Construction of a new cultural center including a proscenium theater with a seating capacity of 450, two multipurpose halls, a foyer and a cafeteria.

Credits

V+, TRANS

Surface

5 000 m²

Budget

7 250 000 €