136 - Deinze- Leietheater

The detached building

The design of the new cultural center proceeds from a double movement: to simplify the shape of the building by fitting all the functions in a square plan, and to complexify its relationship with the surroundings by working on the materiality and the openings on each side. Site-specific and generic work at once. Twisting the brief, V+ and Trans reposition the center as a cornerstone at the intersection with the main road, the first housing blocks at the entrance of the city and the urban park hosting a future town hall designed by Tony Fretton, a museum and an events hall. Through the layout of its functions, the new building will enhance the links with all these activities and intensify the urban character of this sculptural campus. See also Mouscron. From north to south, the project stages a succession of three main spaces: a large Italian-style auditorium with its fly tower topping the building along the main road; a sober central foyer filled with natural light penetrating through the top, and a multipurpose auditorium in the prolongation of the park and the foyer. From east to west, the project gradually proceeds from the openness of the main entrance and cafeteria to the technical areas and service access.

2020

Architects

V+ / TRANS

Location

Deinze (BE)

Status

Built

Partners

Ney & Partners (st) - Boydens (ts + energy) - Daidalos Peutz (ac) - Theateradvies (sceno)

Program

New cultural center including a proscenium theater with a seating capacity of 450, two multipurpose halls, a foyer and a cafeteria.

Credits

V+ / TRANS

Surface

6.331 m²

Budget

9.429.783 €