V+

Image Text

131 MAD

En

Dirty White Cube

Since a new building would not have contributed any significant added value, it was decided to keep all the existing buildings, with their deficiencies. Built over a period of sixty years, they were never meant to form a whole. The project then emerged as an 'assisted ready-made': through strategic demolitions and the addition of a few elements, the ill-conceived, the ill-fitting existing buildings are being rehabilitated. The intention of V+ and Rotor is not to distinguish between old and new. The spaces are combined to create a rich array of spatial typologies, something which a new construction would never have been able to offer. This idea is also applied in the clever finishings: the palette of 'whites' helps give a sense of unity to the building, almost giving the illusion of a full-scale model. At the same time, the use of different materials questions and complexifies the status of the white cube, since the different materials each have their own specificity. Realism, a certain didacticism, pragmatism and domesticity characterize this project. Between the lines, a provocative reference to the norms of fashion and architecture.

Fr

Partant du constat qu’une nouvelle construction n’améliorerait pas sensiblement la réponse au programme du concours, il fut décidé de garder l’ensemble des bâtiments existants et de s’appuyer sur toutes leurs incongruités d’une complexe de bâtiments construit successivement et sans cohérence sur une période de soixante ans. Le projet se profile alors comme un “ready-made” assisté “. Par des démolitions ciblées et l’ajout de quelques éléments architecturaux, les espaces irrationnels et peu perméables des bâtiments existants sont revalorisés. L’intention de V+ et de Rotor n’est pas de distinguer clairement le nouveau de l’ancien. Ils se fondent plutôt dans un riche catalogue de spatialités différentes, qu’un projet entièrement nouveau ne saurait offrir. La réflexion sur les finitions prolonge ce concept : la palette de « blancs » choisie contribue à conférer une unité à l’ensemble, lui donnant presque le statut de maquette à échelle réelle; d’autre part, elle complexifie le rapport au ‘white cube’, l’interrogeant par une grammaire de matériaux variés. Un projet empreint de réalisme, d’une certaine volonté didactique, de pragmatisme, de domesticité. Entre les lignes, une provocation sur les standards de l’architecture et de la mode.

2011–2017

Architects

V+ (in collaboration for the design with Rotor)

Location

Brussels

Status

Built

Partners

Bouwtechniek, Greisch, Ecorce, Daidalos Peutz, Ecorce

Program

Cultural center for fashion and design, managed by non-profit organization MAD, including exhibition and events spaces, offices, a cafeteria, studios for artists in residence.

Credits

V+, Maxime Delvaux

Surface

3000m²

Budget

4.680.000 €